Vorige week vertelde Djai over met welke gedachte hij Ripple Surf Therapy is gestart. Djai wil met Ripple een alternatieve vorm van therapie bieden, die buiten de gebruikelijke “spreekkamer” gaat. Bij Ripple word je meegenomen de natuur en de zee in. Iets wat ik prachtig vind, want als ik iets weet uit persoonlijke ervaring, is het dat de zee een enorme spiegel kan zijn.
On a more personal note, ben ik (Ruth) kortgeleden zelf met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gestart, de therapievorm die bij Ripple ook gebruikt wordt. In deze therapievorm leer je niet om je issues “weg te krijgen” (wat hetzelfde is als kwaad worden op de zee als de golven te wild zijn, pun intended), maar om het te omarmen. Een grote oefening in zelfcompassie dus. Je kunt je voorstellen dat ik deze therapievorm in combinatie met surf rete-interessant vind en daar meer over wil weten.
In dit blog vertelt Djai meer over de therapievorm ACT.
Alvast tof om te weten: Ripple geeft van 21-28 mei een retreat in Portugal en er is nog plek.
Djai, kun je wat meer vertellen over ACT?
“Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van therapie die je leert om op een andere manier om te gaan met lastige gevoelens en gedachten, terwijl het ook de focus legt op waar je naartoe wil, wat belangrijk is voor jou en welke waarden daarbij horen. Hier ligt de nadruk op het accepteren van onze gedachten en gevoelens, in plaats van deze te proberen te veranderen of elimineren. Vaak willen we deze niet hebben en doen we ons uiterste best om er vanaf te komen. Maar wat blijkt nou: De tactieken die we gebruiken om van onze gevoelens en gedachten af te komen werken meestal maar voor een korte tijd, waarna de gedachten en gevoelens nog sterker terugkomen."
"Het doel van ACT is om je weerbaarheid te vergroten door je te helpen deze lastige gedachten en gevoelens te accepteren en te omarmen. Dat klinkt misschien gek, maar wanneer je niet meer reactief bent krijg je weer grip op je gedrag! Hier komt de ‘C’ van Commitment in beeld. Samen gaan we kijken naar wat belangrijk is voor jou. Wat zijn je waarden, en wat voor een type persoon wil je zijn? Als we dit in beeld hebben, gaan we op zoek naar hoe die waarden zich vertalen naar gewenst gedrag en oefenen om dit gedrag uit te voeren, ondanks dat lastige gevoelens en emoties zo nu en dan de kop opsteken.”
Wauw, dat klinkt zo mooi en logisch. En wat is het voordeel van ACT in combinatie met surfen?
"De grootste uitdaging in therapie is altijd dat je niet te veel in het hoofd wil zitten. Daarmee bedoel ik dat we snel geneigd zijn om alles maar te willen begrijpen en rationaliseren. We denken bijvoorbeeld dat als we erachter komen waarom we ergens bang voor zijn, dat we dan beter met deze angst om kunnen gaan. Maar uit de praktijk blijkt dat maar op zekere hoogte waar te zijn. Het is belangrijk om dingen echt te voelen, maar dat is lastig als je in een kamertje zit. Tijdens therapiesessies proberen we gevoelens dan op te roepen, door bijvoorbeeld herinneringen op te halen of ons bepaalde dingen in te beelden."
"Het surfen kan een stap extra bieden, het geeft je namelijk de kans om echt in het moment met gevoelens te oefenen. Surfen is natuurlijk ontzettend leuk, maar het gaat ook vaak gepaard met spanning, frustratie, angst, onzekerheid, noem maar op. Door ACT te combineren met surfen kunnen we écht oefenen. Een situatie in het water waarin je met frustratie om wist te gaan, zal zich daarna ook vertalen naar momenten in het dagelijks leven waar niet alles mee zit en je geneigd bent je eigen haren uit te trekken!"
Dat herken ik wel ja, dat je in het surfen veel emoties tegenkomt. Voor wie is deze therapievorm geschikt?
"Ons programma is open voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van hun mentale gezondheid. De activiteiten zijn zo ontworpen dat er aan iedereens behoefte wordt voldaan, ongeacht je leeftijd, gender, sportiviteit en vaardigheden in het surfen. Misschien heb je nog wel nooit gesurft en wil je het altijd al eens een kans geven, dan is dit voor jou! Maar ook als je al wel veel ervaring hebt, zijn onze programma’s perfect voor jou. Er wordt rekening gehouden met iedereens niveau wat dat betreft."
"Verder weten we dat onze naam ‘therapie’ erin heeft en aan dat woord kleeft nog wel een taboe jammer genoeg. Wij hopen toch dat mensen zich hierdoor niet laten afschrikken. Of je nou komt om aan specifieke klachten te werken of juist op zoek bent naar een week waarin je alle aandacht eens op jezelf kan richten om te ontspannen en je mentaal welzijn naar een nieuw niveau wil brengen, ons programma sluit op beide uiteinden van dat spectrum aan. Ons team van ervaren therapeuten en instructeurs zijn er allemaal om elke deelnemer op een persoonlijke manier verder te helpen."
"We passen ons aan aan onze bezoekers, daarom maakt het niet zo uit waar je precies mee komt! Wij werken hard voor een warme en inclusieve sfeer in ons huis en tijdens onze sessies, waar iedereen zich comfortabel en ondersteund voelt. Therapie is het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven, iets wat altijd bij je blijft. Als je graag vooruit wil, vanaf welk startpunt dan ook, is het altijd aan te raden om daar hulp bij in te schakelen!"
Ik lees op jullie website ook veel over je “persoonlijke flow”. Wat bedoelen jullie daarmee?
"Bij Ripple hebben we het veel over ‘persoonlijke flow’. Het is voor ons het ideale uitgangspunt van leven, een staat van zijn waarin je de dingen doet die voor jou belangrijk zijn. Dat betekent dus ook dat je met lastige gevoelens te maken krijgt, maar dat je die niet je beslissingen laat bepalen. Als je in je persoonlijke flow zit dan houdt niets je tegen je dromen achterna te gaan, je eigen leven in te richten zoals dat past bij jouw waarden. Ongetwijfeld zal het gebeuren dat je met gevoelens van onzekerheid, angst, terughoudendheid te maken krijgt als je besluit om bijvoorbeeld het roer om te gooien, of om helemaal eerlijk te zijn tegen de mensen om je heen. Waar wij op mikken is om jou in staat te stellen om deze lastige gevoelens een plekje te geven en toch je eigen koers te varen."
Dit interview is, vind ik, een prachtige toelichting op hoe mooi de combinatie van therapie en surfen kan zijn. Juist door uit die spreekkamer te komen en het water in te gaan kom je de struggles uit je dagelijks leven tegen en kun je daar op dat moment ook mee aan de slag. Hoe waardevol is dat?
Zoals de meiden uit de Whatsapp-community weten, kom ik de regelmatig angst tegen in het water. Dit is mij niet vreemd, in het dagelijks leven kamp ik hier ook mee, zoals ik aan het begin van dit blog vertel. Ergens vond ik het ontzettend balen dat juist die angst ook terugkomt in het water. Maar ergens dacht ik het al, en het verhaal van Djai bevestigt dat ook: de zee kan hierin juist een prachtige spiegel zijn. Ik geloof er in dat de zee me juist die lessen geeft die ik mag leren.
Wij vertellen graag persoonlijke verhalen. Volgende week vertelt Djai meer over zijn eigen ervaringen met surfen en mentale gezondheid.
Comments