top of page
Foto van schrijverJanyke Geluk

Intimidatie tijdens het surfen (2)

Herinner je je de “shortboard kook” in het vorige blog over dit onderwerp? Ja, dat was ik. Inmiddels zijn we een aantal weken vol met surfen in Costa Rica verder. Wat me dat opgeleverd heeft, uitgezonderd van een boel gnarly wipeouts en een paar voorzichtige floaters? Nou, onder andere twee toffe interviews met Pepijn Tigges en Nette Klement die in dit nieuwe blog over intimidatie tijdens het surfen met ons meepraten. We leggen Pepijn en Nette een aantal stellingen voor waar zij hun mening over delen. Dus ben je benieuwd naar hun visie op dit onderwerp en wil je een paar goede tips meepakken? Lees dan gauw verder. 


Wie ben je en wat doe je?

Pepijn: Ik ben Pepijn en surf nu meer dan 20 jaar. Ik geef al 13 jaar surfcoaching en heb veel gereisd voor het surfen. Ik heb jaren in het jeugdteam en volwassenen surfteam van Nederland gezeten. Niet dat ik mezelf een extreem getalenteerde surfer vind, maar ik heb vooral extreem veel onderzoek gedaan, getraind en er veel tijd in gestoken. Dat heeft uiteindelijk gezorgd voor dat ik met heel veel ervaring en skills een hoog surfniveau heb bereikt.


Surfen maakt mij heel blij. Mensen coachen is daar een perfect verlengstuk van waar ik weer heel stoked van kan worden als ik surfers vooruit mag zien gaan. Mijn passie voor surfen geeft levenslange uitdaging en focus, maar maakt ook dat ik mij gezond, goed en fijn voel.



Nette: Ik ben Nette en woon in El Salvador. Ik ben opgegroeid in Friesland en ben voor het eerst gaan surfen toen ik 18 was. Ik voelde toen veel connectie, iets speciaals. Mijn missie werd daarom: leren surfen. Daardoor ben ik gaan reizen. Eerst had ik kleine baantjes bij een surfkamp en zocht ik het leren surfen zelf een beetje uit. Nu geef ik les en werk ik voor verschillende retreats: Salty Souls (surf, yoga en women empowerment), Women & Waves en Surfing Your Fears. Dat laatste is een surfcoaching business van mijn partner en mij. Het doel ervan is je angsten te gebruiken en/of te overwinnen, omdat dat is waar veel mensen mee struggelen. In surflessen gaat het meestal over techniek, maar hier proberen we de focus te leggen op het mentale deel, angst en hoe surfen hand in hand gaat met je leven. 



Heb je zelf weleens intimidatie tijdens het surfen ervaren? Denk je dat dit “een ding” is in de surfwereld?

Pepijn: Tuurlijk! Onzekere gevoelens of negatieve gedachtes zijn heel normaal als mens. Specifiek in de surfwereld is dit wel een ding door de cultuur en sfeer die er soms hangt in de line-up. Ik deal hier zelf ook nog steeds mee, al is het wel minder geworden over de jaren heen.


Nette: Zeker wel! Nog steeds. Het maakt niet uit hoe goed je bent, er zijn altijd mensen die beter zijn. In El Salvador was pas de Junior PRO en dan denk ik: “Wat doe ik hier eigenlijk?”. Het gaat nooit weg, je kan er niet zo heel veel aan doen en het is heel normaal: dat is ook iets wat oké is om te accepteren. 


Wat wel verandert is hoe goed je zelf bent. Het is moeilijk om je plek te “ownen” als je voelt dat je een lager niveau hebt. Vaak ga ik dan uit het water en wacht ik tot het wat rustiger is, of ik zoek een rustiger plekje op, want het is lastig om je zelfvertrouwen op te bouwen op drukke plekken die intimiderend aanvoelen.


Kun je reageren op deze stelling? "Localism is terecht."

Pepijn: Het is als principe natuurlijk bizar... Een stukje zee toe-eigenen voor jezelf is ondenkbaar in mijn hoofd. Het heeft in de praktijk namelijk ook niks te maken met waar je vandaan komt. Stel, je komt beiden uit Scheveningen en de één surft al z’n hele leven en de ander begint net, dan heeft de één niet meer recht op goede golven. 


Wat wel terecht is, is respect hebben voor de lokale mensen (waar dan ook ter wereld) en eerst even checken hoe het werkt op een bepaalde spot. In het verkeer zijn de regels ook niet in beton gegoten. In Duitsland moet je bijvoorbeeld niet te lang op de linkerbaan blijven rijden, we weten allemaal wat voor gevaar daaruit kan komen. Zo heb je ook ongeschreven regeltjes in het surfen.



Nette: Ik ben nergens een local, haha. Ik heb localism wel ervaren. Het is terecht tot op zekere hoogte: plekken zonder localism kunnen verpest worden als er geen regels en geen respect in het water zijn omdat er niemand is die mensen op hun plek zet. Localism kan er ook te veel zijn. Dan is het niet leuk meer om daar te surfen. 


In de ideale wereld zouden locals mensen wel op hun plek zetten, maar niet op een agressieve manier. Nu ik de meeste locals ken, hebben zij ook respect voor mij en daardoor verandert het wel: ze nodigen mij bijvoorbeeld uit om bij de piek van de golf te komen. Mensen zijn heel respectvol tegen jou als jij ook respect voor hen hebt. 


Wat is volgens jou de rol van jezelf versus die van je omgeving bij intimidatie tijdens het surfen? Hoe beïnvloeden ze jouw surfsessies?

Pepijn: Surf-specifieke onzekerheid ontstaat denk ik door verschillende variabelen die allemaal tegelijk samenkomen: De sport is extreem dynamisch. De zee is imposant. Een board kan gevaarlijk zijn. Andere mensen kunnen ook gevaarlijk zijn. Er gebeurt zoveel op één moment dat het lastig kan zijn om de controle te voelen. Het voelt dan overweldigend en dat is een naar gevoel. 


Mijn taak als coach is om mensen het gevoel van controle te geven, want in mijn ogen ontstaat onzekerheid vooral omdat je niet weet welke keuze je moet maken. Je wilt dus ten eerste leren weten wat de beste keuzes zijn in bepaalde situaties. Dat gaat over je techniek, uitpeddelen, het lezen van de golven. Dit kan je vergelijken met als je begint met autorijden, dan voel je je ook ontzettend onzeker omdat je niet weet hoe je het beste moet reageren op al het verkeer om je heen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer automatisch en soepeler het gaat. 


Maar ten tweede speelt ook mee hoe jij persoonlijk reageert op mensen in het water. Wanneer iemand in het verkeer uit het niets zijn middelvinger opsteekt, denk je “Waarom reageer je zo raar?”, maar in het water stellen mensen zich vaak super onderdanig op, alsof anderen de baas zijn over de zee. Anderen kun je niet controleren. Maar mijn vraag is dan… kun je de reactie van jezelf veranderen zodat je gevoel ook verandert?



Nette: De rol van jezelf hangt van de dag af; als vrouw spelen daarbij ook je hormonen en je cyclus mee. Soms ben je heel onzeker en heb je veel meer angsten, soms ook totaal niet. De omgeving heeft ook wel echt een invloed. Als jezelf en je omgeving elkaar tegenwerken, werkt het totaal niet. Dan ga ikzelf er gewoon uit: morgen is er weer een nieuwe dag. Soms werkt het ook positief: voel je je goed en is je omgeving chill en aardig, dan is het helemaal het omgekeerde. Dan denk je “Wow, surfen is het leukste ooit!” Dan ben je “on top of the world” en vind je dat je heel goed kunt surfen. 


De omgeving blijft gewoon intimiderend, maar het hangt ervan af hoe je daar zelf in staat, of je dat aankan of niet. Zo niet, dan is dat ook oké. Dan moet je jezelf niet dwingen. Een line-up met allemaal mannen vind ik zelf bijvoorbeeld intimiderend; ik ga dan minder bij de piek liggen en zoek een rustig plekje in de line-up. Ik kan totaal niet surfen met allemaal testosteron en mensen die agressief naast je surfen. Voor mij is dat niet wat surfen is, het is niet competitief. Zijn er minder mensen en heb je het zelfvertrouwen, kun je bijvoorbeeld wel bij de piek gaan liggen. 


Wat vind jij van beginners/intermediates in de line-up?

Pepijn: Iedereen heeft eens moeten leren surfen dus het is vanzelfsprekend dat je soms met beginners of intermediates in de line-up ligt. Foutjes en in de weg liggen gaat helaas altijd gebeuren (ik lig zelf ook nog echt vaak genoeg in de weg namelijk). 


Het is vooral belangrijk dat je de condities en spot uitkiest die geschikt zijn voor je niveau. Kan je amper naar de line-up peddelen omdat je niet zo fit bent of nog niet geleerd hebt hoe je het beste uitpeddelt? Dan kan dat natuurlijk snel onhandige situaties opleveren en dus ook irritatie opwekken van je mede-surfers. Denk aan iemand die amper kan rijden maar wel gewoon druk kruispunt oprijdt... Dat gaat op een gegeven moment voor irritatie zorgen. Zorg dus dat je fit bent, weet waar en hoe je het beste uitpeddelt en precies weet wat de regels en etiquettes zijn (als je gratis een online beginnerscursus golfsurfen wilt doen kan dat bij de Surf Academy Pro, klik hier).


Nette: Ik zou een golf zoeken die geschikt is voor jouw niveau. Als er heel veel goede surfers zijn en je bent beginner, is het niet echt leuk om daartussen te liggen. Als beginner is het vaak fijner en chiller als er minder mensen zijn, dus bij een piekje verderop, of op een ander tijdstip als de golven wat minder zijn. Anders kun je niet goed aan je zelfvertrouwen werken. Je zult zien hoe snel je verbetert op een plek met minder mensen, je zult je dan ook meer zelfverzekerd voelen! 

Wanneer je beter wordt, kun je jezelf daar wel in uitdagen. Dan kun je wat meer “exposure” zoeken bij meer mensen. Maar met heel weinig ervaring kun je denk ik geen goede ervaring hebben tussen heel veel mensen. 



Kun je op de volgende stelling reageren? "Je moet kunnen aantonen dat je van een bepaald niveau bent voordat je in drukke line-ups kunt liggen."

Pepijn: “Ik ben dit of ik doe dat, dus heb ik meer recht op een gedeelte oceaan” is eigenlijk gek. Ja, ik zou wel eerst een paar lessen nemen en je board kunnen controleren. Maar dan ben je overal welkom, al moet je ook wel doorhebben dat het niet zo handig is dat je overal komt. Net als dat je als je niet zo goed kan rijden ook niet altijd en overal gaat rijden, bijvoorbeeld met 180 km/uur over de snelweg in Duitsland. 


Nette: Nee, het is geen regel, het “moet” niet. Het is meer dat je het voor jezelf duidelijk wilt hebben; je wilt je zelfverzekerd voelen voordat je tussen heel veel mensen of gevorderde mensen ligt. Het is dus fijner voor jezelf. Voel je je comfortabel om uit te peddelen? Zo niet, dan ook gewoon niet doen en bijvoorbeeld wat later gaan. Hou het bij jezelf en zoek het niet bij anderen. 


Denk jij dat er stereotypen zijn over hoe een surf(st)er zou moeten zijn/eruit zou moeten zien? Wat vind je daarvan? 

Pepijn: Nee, je uiterlijk maakt niks uit voor of je een gepassioneerd surfer bent of niet. Je gedrag daarentegen is best wel belangrijk. Je stapt een nieuwe sport in en daar hoort (onbewust) een specifieke cultuur bij. Als je in het water mega asociaal gedrag vertoont, agressief bent en expres mensen buitensluit dan vind ik persoonlijk dat je de hele surfcultuur totaal hebt misgelopen. 


Surfen gaat om natuur, flow vinden en delen. Er zijn altijd stereotypen maar er matcht nooit iemand perfect. Dus lekker loslaten en je eigen plezier vinden in de sport. De ene houdt van longboarden in cleane golfjes en de andere van dikke barrels. Allebei 100% goed.


Nette: Ik denk dat het totaal niet uit zou moeten maken wie je bent: hoe oud, groot, klein, zwaar, licht… Stereotypen zijn er wel, maar dat is gewoon bullshit. 


Kun je op de volgende stelling reageren: vrouwen voelen zich eerder geïntimideerd dan mannen?

Pepijn: Er is wel een bepaalde cultuur in het surfen waarin je dit ziet, maar dit ligt ook aan je persoonlijkheid. De één is iets liever en zachter en de ander harder, directer en assertiever. Stereotypen heb je overal: “alle mannen zijn agressieve hengsten”, bijvoorbeeld. Het gevaar daarvan is “confirmation bias”: wanneer stereotypen worden bevestigd als je het dan ook een keer zo meemaakt. Ja, er is een extreem klein toxisch gedeelte van de mannen in de line-up die een hele nare sfeer kunnen maken, maar het grote merendeel is meestal heel relaxt. Als je in de auto net de straat uit rijdt en iemand steekt al een middelvinger naar je op, dan is het in mijn ogen raar als je daarna het hele verkeer naar gaat vinden.


Als je je minder snel geïntimideerd wilt voelen, zorg dan dat je gedrag vertoond dat gerespecteerd wordt. Als we teruggaan naar het autorijden voorbeeld, ben je te agressief of te langzaam in het verkeer, dan vinden mensen dat snel vervelend. Ga je mee met de flow van het verkeer waar je in rijdt, of dat nou in Nederlands of Indiaas verkeer is, dan merkt niemand je op en kan je gewoon gaan waar je wilt gaan.



Nette: Ik denk het wel. We overdenken altijd alles en hormonen sturen ons in hoe we ons voelen en hoe zelfverzekerd we zijn. Mannen onderling proberen zich te bewijzen tegenover de ander. Vouwen onderling soms misschien ook, maar vaak hebben we meer een soort bewondering voor een andere vrouw die heel goed is. Of we voelen ons snel geïntimideerd als een andere vrouw niet aardig is tegen je. Mannen gaan onderling niet laten merken dat ze geïntimideerd zijn, maar gaan gewoon extra hun best doen om zich te bewijzen. Ik denk dan vaak: “waarom”? Daar word ik juist geïntimideerd door. Ik wil dat spelletje niet meespelen. Het hangt natuurlijk ook heel erg van de persoon af of je je geïntimideerd voelt, maar vrouwen worden sneller verlegen, cijferen zich weg en denken “misschien hoor ik hier niet”. Terwijl dat niet per se de reactie is van een man, denk ik. 


Wat zijn jouw tips om met gevoelens van intimidatie om te gaan? 

Pepijn: De 1% die heel ongelukkig is in zee of in het verkeer, die maken het meeste lawaai. Het lijkt alsof iedereen zo is, maar 99% is super relaxed. 


Mijn tips? Ten eerste je techniek, inzicht en zelfverzekerdheid verbeteren, dit helpt altijd om makkelijker om te gaan met anderen. 


Ten tweede, bewustworden. Hoe reageer je zelf op dingen? Je kan de situatie beïnvloeden door blij te blijven, blij te doen, hallo te zetten, de regels te leren en respectvol en gezellig te zijn. Dan krijg je dat ook terug! Maar geef ook je grenzen aan zoals je dat ook in het verkeer zou willen doen. 


Ten derde, mensen die ongelukkig zijn, geen leuk leven hebben of naar doen zou ik vooral héél hard negeren en je er niks van aantrekken. Dat doe je ook in het verkeer, het bij de ander leggen. Dat is vooral veel oefenen. 


Tenslotte heb ik nog een boekentip: “The Untethered Soul”. Dat gaat precies over dit stukje ‘un-attachment’.


Nette: Je kunt je zelfvertrouwen verbeteren op rustige plekken waar je je wél veilig voelt. En dan met dat zelfverzekerde gevoel na een paar golven langzaam naar de piek gaan, waar je je een beetje geïntimideerd voelt. Doe dat niet in één keer, dan voel je je gelijk geïntimideerd. 


Ook kun je altijd met iemand gaan die fijn is, die je kan steunen, die je goed kent en jouw niveau kent en die je een motivational speech kan geven waardoor je je minder onzeker voelt. Vaak helpt het als die andere persoon zich goed voelt, niet geïntimideerd is en wat beter is in surfen.

 

Verder helpt het als er andere vrouwen in de line-up zijn en je tegen iedereen gaat praten. Je kunt elkaar aanmoedigen, “goeie golf!”. Vertellen over gevoelens van angst en intimidatie tegen andere vrouwen helpt ook. Waarschijnlijk voelen zij hetzelfde, dan ben je al minder alleen.


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page