top of page
Foto van schrijversurfgirlsnl

Hoe overbrug je de winter zonder te surfen?

Als beginnend (vrouwelijk) surfer is het niet vanzelfsprekend om de winter door te surfen. Je hebt het voorjaar en de zomer heerlijk gesurft, daarna lekker op het strand gelegen met vriendinnen en nog wat geborreld. In de winter is dit toch anders. Het beeld van surfen zonder zonnestralen op je gezicht spreekt bij de beginner toch minder aan. Wat ik vaak hoor; ‘veel te koud in de Noordzee!’. Op kou kan je je natuurlijk kleden, echter is het best prijzig om meerdere wetsuits aan te schaffen in het eerste surfjaar.

Kortom; de beginnelingen zitten deze winter thuis voor de open haard met een flinke mok chocomelk (met een grote dot slagroom please!).

Met deze tips kom je de winter door! En ben jij in het voorjaar weer ready om de zee in te gaan.

Zwemmen Goed kunnen zwemmen is geen overbodige luxe als surfer. De eerste tip is dus om baantjes te gaan trekken in het lokale zwembad. Het is goed voor je conditie en uithoudingsvermogen, en je krijgt sterkere armen en benen.

Je conditie verbeteren Een goede conditie zorgt ervoor dat je langer plezier hebt met surfen, en je er meer uit kan halen. Je conditie bestaat o.a. uit kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Je kan gaan hardlopen, fietsen of een HIIT-training doen.

Armspieren & corestability trainen Naast het zwemmen is het goed om je armspieren te blijven trainen. Tijdens het surfen maak je steeds opnieuw de push up beweging om vervolgens op je plank te springen. En ook voor het peddelen heb je flinke kracht in je armen nodig. Hoe beter je armen getraind zijn, hoe harder je kan peddelen, en dus hoe beter je een goede golf kan surfen. Een goede corestability zorgt ervoor dat je beter je evenwicht kan bewaren en je wendbaarder bent op je surfplank. Om je armspieren en je core te trainen kan je deze winter de sportschool in duiken, maar je kan ook thuis oefeningen doen. Op Youtube en Instagram zijn genoeg filmpjes te vinden van goede home-workouts.

Oefen met een surfskateboard Koop een surfskateboard (bijvoorbeeld deze van Decathlon) en verbeter je surf- en skateskills. Lees hier meer over deze toffe hobby.

Theorie leren over surfen Als je dan niet de zee in gaat, kan je wel op het internet surfen (goede woordgrap toch..). Er is online veel informatie te vinden over surfen, zowel in tekst als in videovorm. Welke ‘verkeersregels’ gelden er in het water? Aan wie verleen je voorrang en waarom? Hoe ontstaan golven? Wat is een mui? Wat is het verschil tussen een beach break en een reef break? Google is your best friend!

Wil je leren hoe je, op basis van het weer en de getijen, kan in te schatten hoe goed de golven zijn in Nederland? Goede Golven heeft een online cursus ontworpen. Op hun website en Instagram laten zij je sowieso regelmatig weten of het een goede dag is om te surfen. Volgtip!

Surfkamp uitkiezen Terwijl je dan toch met je mok chocomelk bij de open haard zit, kan je net zo goed je laptop openklappen en jezelf alvast inschrijven voor een surfkamp in de zomer. Er zijn verschillende surfkampen en surfvakanties te vinden, in binnen- en buitenland. Vanuit Nederland organiseren o.a. Ripstar, Surfblend en Enter the Wave surfvakanties. Check it out!

Join de Reddingsbrigade Veiligheid is belangrijk tijdens het surfen. De gemiddelde Nederlander heeft minstens een A- en B-diploma op zak, en de enthousiaste waterrat misschien een C-diploma. Je kan nog zoveel meer zwemdiploma’s halen. In de meeste grote steden is er een reddingsbrigade actief. Hier kan je informeren of het mogelijk is om bijvoorbeeld een life saver diploma in de wacht te slepen. Wie weet komt het je ooit goed van pas, voor jezelf of een ander.

Wil je meer lezen? Ik schrijf ook stukje voor surfblog Boardshortz (dit is sowieso een hele toffe site als je geinteresseerd bent in surf- en wintersport).


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

टिप्पणियां


bottom of page